zaterdag 30 juli 2011

Internet na Anders Breivik. Wie zijn mening uit, moet privacy opgeven :: nrc.nl

Internet na Anders Breivik. Wie zijn mening uit, moet privacy opgeven :: nrc.nl

Het is hetzelfde effect als die nieuwerwetse radio (meestal met platenspeler) verwerd met WW2, de elektrisch telegraaf met de amerikaanse burgeroorlog, de cinema met WW1, de TV met de vietnamoorlog, of de PC met de arabische lenterevoluties.
Met elk nieuw medium presteren we het om weer dezelfde boodschap te pushen.
Uit fatsoen onze privacy opgeven zodat rechts er onfatsoenlijk mee aan de gang kan, wie houd ze dan nog tegen? Dit is een volstrekt legitieme redenering en geld zo al jaren. En waarom nu overboord gooien, terwijl juist nu een foute gek alles met programmatische opzet verknoeien wil.
Voor een fatsoenlijke discours zijn fatsoenlijke deelnemers voorwaarde, maar in iedere staat is iedere geborene automatisch stemgerechtigde staatsburger, maar is misschien nooit een fatsoenlijke deelnemer. Die oude grieken waren zo gek nog niet.

Veel simpeler en post-modern zou het zijn om software te schrijven dat op basis van al dan niet anonieme geventileerde meningen op internet voor elk persoon ieder jaar stemt op die politieke partij die de meeste overeenkomsten heeft met die geuite meningen, in noord-korea kan men dan de meest eenvoudige uitvoering gebruiken en dat dus allemaal zonder de tussenkomst van een alcoholist die zich programmeur noemt. Maar zo simpel zal het wel niet zijn en draait zelfs de zon om iets anders.

Nu nog software vinden dat automatisch voor me solliciteert, een profiel schrijft op basis van vingerlengtes, bestellingen plaatst en aankopen doet, betaald, vakanties boekt en mijn kalender bijwerkt, inlogt en uitlogt, etc.